Talvi-ihon hoito – kosteutta ja suojaa

(Kuva: martinak15 CC BY 2.0)

Iho joutuu koetukselle talven viimoissa ja pakkasissa. Oikeanlaisella hoidolla ihoa on kuitenkin mahdollista suojata myös haastavissa olosuhteissa. Katso vinkit talvi-ihon hoitoon, niin näytät pakkasukolle pitkää (ja hyväihoista) nenää.

Vettä, mutta ei liikaa

Pakkasen ja tuulen lisäksi talvi-ihoa kiusaa kuiva sisäilma ja lämpötilan vaihtelut. Eniten tämä näkyy käsien ja kasvojen ihossa. Mikäli iho tuntuu kuivemmalta tai kiristävämmältä talvisin, tulee ihonhoitoon kiinnittää erityistä huomiota. Vesi vanhin voitehista pätee myös talvella, mutta liian kuumalla vedellä ihoa ei saa pestä. Kuuma vesi kuivattaa kuivaa ihoa entisestään, joten on parempi pestä iho haalealla vedellä. Myös turhaa vedellä läträämistä tulee välttää, jotta kosteus säilyisi paremmin ihossa.

Varovainen puhdistus

Talvi on hyvä syy hemmottelulle (Kuva: InterContinental Hong Kong CC BY-ND 2.0)

Talvi on hyvä syy hemmottelulle (Kuva: InterContinental Hong Kong CC BY-ND 2.0)

Talvi-ihokin tulee puhdistaa huolella etenkin meikistä, mutta puhdistustuotteet kannattaa vaihtaa hellävaraisempiin. Erilaiset puhdistusmaidot ja -öljyt jättävät ihon kosteutetuksi. Mikäli iho tuntuu ärsyyntyvän ja kuivuvan puhdistusaineista, meikin voi poistaa iholta myös perusvoiteella. Liian kuorivat tuotteet voi jättää hyllyyn talven ajaksi. Kuorinnan voi kuitenkin tehdä kerran tai kaksi kuussa. Kosteuttava naamio on hyvä lisä ihonpuhdistusrutiineihin talvella.

Ihon kosteutus talvella – hoitavammat tuotteet

Ihon kosteutukseen riittää ihon kunnosta ja kuivuudesta riippuen oman ihotyypin mukainen perusvoide, jota laitetaan iholle kerran tai kaksi päivässä. Jos haluaa kuitenkin panostaa hieman enemmän voiteisiin, voi hankkia yö- ja päivävoiteen kosteuttajaksi. Talvi-ihon hoidossa tarvitaan kuitenkin rasvaisempia ja kosteuttavampia voiteita, joten voiteen laatuun tulee kiinnittää huomiota. Myös voiteen alle laitettavat tehoseerumit auttavat janoista ja kuivaa ihoa toipumaan. Voiteet imeytyvät parhaiten suihkun jälkeen, kun iho on hitusen kostea.

Ihon suojaus talvella

Kuivuuteen taipuvainen iho tarvitsee lisäkosteutusta talvella (Kuva: Quinn Dombrowski CC BY-SA 2.0)

Kuivuuteen taipuvainen iho tarvitsee lisäkosteutusta talvella (Kuva: Quinn Dombrowski CC BY-SA 2.0)

Etenkin ulkoillessa on hyvä suojata iho niin pakkaselta kuin auringoltakin. Nenä, posket ja korvat voivat paleltua helposti pakkasilla, joten ne tulee suojata joko vaatteilla tai voiteilla. Erilaiset suojavoiteet kannattaa levittää iholle imeytymään hyvissä ajoin ennen ulkoilua, jotta ne eivät vahingossakaan jäädy iholle. Mikäli käyttää vaseliinia tai muuta vedetöntä voidetta, tulee se pestä iholta pois ulkoilun jälkeen, sillä se voi muuten tukkia ihohuokoset ja aiheuttaa epäpuhtauksia. Helmi-maaliskuun aurinkoisina päivinä kannattaa taas kiinnittää huomiota ihon suojaamiseen auringolta. Varsinkin heijastavat hanget yhdistettynä auringonpaisteeseen voivat vahingoittaa ihoa.

Sisäinen & sisäilman kosteutus

Kuivumiseen vaikuttaa myös sisäinen vedensaanti. Kun muistaa juoda tarpeeksi vettä, ihokaan ei kuivu niin helposti. Lisäksi kuivaan sisäilmaan auttaa ilmankostuttimen hankkiminen. Makuuhuoneeseen laitettuna ilmankostutin pitää huolta paitsi ihosta myös hengitysteistä, sillä ilmankostutin helpottaa myös yöllistä yskää ja nuhaa.

(Kuva: martinak15 CC BY 2.0)

(Kuva: martinak15 CC BY 2.0)

Lähetä kommentti tai kokemus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *