Vaa’at – oma terveys puntarissa

(Kuva: Wicker Paradise CC BY 2.0)

Henkilövaaka auttaa pitämään huolta omasta kehosta. Vaa’an avulla voit helposti seurata painoasi, mutta myös vaa’an erikoistoiminnoista riippuen esimerkiksi rasvaprosenttiasi, luustolihasmassaasi, ja jopa sitä, kuinka suuri osa painostasi mittaushetkellä on nestettä. Vaaka on siis korvaamaton apu paitsi painonpudottajalle, mutta myös lihaksikkaamman vartalon tavoittelijalle.

Ennen lihasmassan ja rasvaprosentin seuraamiseen tarvitsi kehonkoostumusmittarin tai ihopoimumittauspihdit. Uudet vaa’at analysoivat myös kehonkoostumuksen: rasvan ja lihasten suhde antaa huomattavasti yksityiskohtaisempaa tietoa kuin pelkkä painolukema vaa’assa. Vaikka kehonkoostumusvaaka ei olekaan välttämättä absoluuttinen mittari, on siitä kuitenkin apua kehon koostumuksen mittaamisessa.

Peili lienee edelleen tärkein mittari, mutta kehonkoostumusvaaka auttaa myös: kehonkoostumusvaaka kertoo sellaisestakin rasvasta, joka ei välttämättä näy helposti ulospäin. Kuntoilija taas ilahtuu lihasluustomassan kasvusta: treenin tietää toimivan, jos lihasmassa kasvaa pikkuhiljaa.

Laajan valikoiman erilaisia vaakoja tavallisista henkilövaaoista kehonkoostumusvaakoihin löytää esimerkiksi CDON-verkkokaupasta. Iloisen värinen perusvaaka kertoo painosi eri mittayksiköissä kiloista nauloihin asti. Diagnostinen kehonkoostumusvaaka taas antaa yksityiskohtaisempaa tietoa painosta, kehon rasvaprosentista, lihas- ja luumassasta sekä siitä, kuinka paljon kehossa on nestettä.

Monet vaa’at mittaavat myös kehon painoindeksin. Monissa vaaoissa on myös muistipaikat eri henkilöille, jolloin painon kehittymistä voi seurata pitkälläkin aikavälillä. Tarkimman mahdollisen tuloksen saamiseksi kannattaa paino mitata aina mahdollisimman samaan aikaan. Paras aika mitata paino on aamulla ennen aamupalaa, vessassa käynnin jälkeen. Myös vaatteet kannattaa riisua, sillä niistä voi kertyä huomattavasti lisäpainoa.

Kehonkoostumuksen mittaaminen antaa uutta intoa liikuntaharrastukseen (Kuva: Vic CC BY 2.0)

Kehonkoostumuksen mittaaminen antaa uutta intoa liikuntaharrastukseen (Kuva: Vic CC BY 2.0)

Lähetä kommentti tai kokemus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *