Eteeriset öljyt: hoida itseäsi tuoksuilla

(Kuva: ka2rina CC BY 2.0)

Eteeriset öljyt ovat aromaattisia, tuoksuvia öljyjä, joita saadaan kasvien eri osista. Niitä käytetään tyypillisesti aromaterapiassa, parantamaan kehoa ja mieltä. Niistä on hyötyä myös kauneudenhoidossa. Esittelemme viisi suosituinta eteeristä öljyä.

Eteerisiä öljyjä on käytetty ihmiskunnan aamuhämäristä saakka sekä niiden tuoksun että hoitavuuden vuoksi. Eteeriset öljyt vaikuttavat ihmiseen joko hengitettynä tai ihon kautta imeytyen. Öljyt lähettävät hermostolle impulsseja, jotka öljyn ominaisuuksista riippuen esimerkiksi virkistävät tai rentouttavat kehoa. Öljyjen kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana. Suositeltua käyttöannosta ei saa ylittää, sillä joistakin eteerisistä öljyistä voi tulla myrkyllisiä suuremmilla annoksilla käytettynä. Lisäksi kannattaa aina tarkistaa, että öljyn ainesosat ovat luonnosta, sillä synteettiset öljyt eivät ole yhtä laadukkaita.

Teepuuöljy – luonnollinen lääke vaivaan kuin vaivaan

Teepuuöljy tehdään Melaleuca alternifolia -kasvin eli paperikaarnamyrtin lehdistä. Teepuuöljyllä on antibakteerisia, antiseptisiä, tulehduksia, sieniä ja viruksia häätäviä ominaisuuksia, minkä vuoksi sitä kutsutaankin luonnon omaksi lääkekaapiksi. Sitä käytetään muun muassa auringonpolttamien, lävistysten, hyönteisten pistojen, ihottumien, haavojen, herpeksen ja känsien hoidossa. Sitä voidaan käyttää myös hyönteisten, kuten hirvikärpästen tai paarmojen karkottajana. Kotimainen Frantsila valmistaa laadukkaita eteerisiä öljyjä, joiden ainesosat tulevat luonnosta. Frantsilan teepuuöljyä saa tilattua esimerkiksi Verkkoapteekista.

Bergamotti – iho kuntoon

Bergamotti tuoksuu raikkaan sitruksiselta. Se on varsinainen ihonhoitoöljy: sitä käytetään muun muassa kuivan tai kutisevan ihon, aknen, ihotulehdusten ja psoriariksen hoidossa. Bergamotilla on myös mieltä ylentävä ja stressiä vähentävä vaikutus. Sitä käytetäänkin jännityksen, masennuksen ja univaikeuksien hoidossa. Lisäksi bergamotilla voi rentouttaa itseään ja vahvistaa itsetuntoa.

Piparminttuöljy – muisti virkeäksi

Piparminttuöljy tuoksuu nimensä mukaisesti voimakkaan minttuiselta. Piparminttuöljy sopii hyvin yhteen eukalyptuksen kanssa, varsinkin flunssaista tai vilustunutta auttamaan. Öljyllä on antiseptisiä ominaisuuksia. Piparminttuöljy auttaa myös päänsärkyyn, pahoinvointiin, vatsa- ja ilmavaivoihin ja virkistymiseen. Piparminttuöljy lisää keskittymiskykyä ja virkistää muistia, joten se on oikea opiskelijan öljy.

Laventeli – eteeristen öljyjen äiti

Laventeli on yksi suosituimmista eteerisistä öljyistä. Sillä on lukuisia käyttötarkoituksia, lähes vaivaan kuin vaivaan. Se rentouttaa, tasapainottaa, rauhoittaa, lievittää kipuja ja puhdistaa. Sillä voidaan hoitaa palanutta ihoa, ihottumia, masennusta, levottomuutta, unettomuutta, kuukautiskipuja ja jopa pakkomielteitä ja riippuvuuksia. Laventeliöljy sopii myös hyvin yhteen muiden eteeristen öljyjen kanssa, mikäli haluaa synergisoida eri öljyjen vaikutuksia.

Patsuli – apua rakkauteen

Piparminttua käytetään paljon myös makeisten ainesosana (Kuva: xMizLitx CC BY 2.0)

Piparminttua käytetään paljon myös makeisten ainesosana (Kuva: xMizLitx CC BY 2.0)

Patsuli tuoksuu eksoottiselta. Sekin on antiseptinen ja auttaa tulehdusten, haavojen ja aknen hoidossa. Patsuli myös tasapainottaa, virkistää, vahvistaa ja antaa voimia. Siitä on hyötyä myös painonhallinnassa, sillä se poistaa nesteitä ja vähentää ruokahalua. Patsuli on myös afrodisinen öljy, joka voi lisätä seksuaalista halua ja parantaa jopa rakkauselämääkin.

Lähetä kommentti tai kokemus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *