Vaatteiden tilaaminen ulkomailta

Vaatteiden tilaaminen ulkomailta on nykyään lähes yhtä suosittua ja yleistä kuin kotimaasta tilaaminen. Pääasiassa tilaaminen sujuu helposti ja vaivattomasti, mutta tietyissa tapauksissa maahan tulevista vaatelähetyksistä pitää maksaa erikseen tullimaksu ja arvonlisävero (ALV). Tässä artikkelissa käsitellään tullimaksua ja arvonlisäveroa eri maista tilattaessa.

Tilaaminen EU-maasta

Yleisesti ottaen EU-maasta tilaaminen on todella helppoa. EU-alueen sisältä tilatut vaatteet ovat tullivapaita, eli niistä ei tarvitse maksaa erikseen tullimaksua. EU-alueen sisällä tuotteen arvonlisävero määräytyy yleensä sen mukaan, mistä maasta tuote on ostettu. Siihen lisätään aina myyntimaan arvonlisävero. Vastuu arvonlisäverosta on aina myyjällä.

Jotkut maat eivät kuulu EU:n veroalueeseen, vaikka kuuluvat EU:n jäsenalueeseen. Tällaiset alueet ovat yleensä saaria tai muita pienempiä alueita. Esimerkkeinä voidaan mainita Ahvenanmaa ja Kanarian saaret. Näistä paikoista tilatut tuotteet täytyy selvittää tullille ja niistä maksetaan arvonlisävero.

Vaatteiden tilaaminen EU:n ulkopuolelta

Yhä useammin kuluttajat tilaavat vaatteita verkkokaupoista, jotka toimittavat ne Suomeen EU-alueen ulkopuolelta, esimerkiksi Kiinasta tai Yhdysvalloista. Tällaisista maista tilattuihin tuotteisiin liittyvät tulli- ja alv- säännökset ovat paljon monimutkaisemat kuin EU-maan sisällä.

Monesti Eu:n ulkopuolelta tilatuista paketeista täytyy tehdä tulli-ilmoitus. Kun paketti on saapunut Postiin, lähetetään sieltä saapumisilmoitus, jossa myös pyydetään tarvittaessa tekemään tulli-ilmoitus. Jos paketti toimitetaan suoraan koti-osoitteeseen, saatetaan tulli-ilmoitus pyytää jälkeenpäin.

Tulli-ilmoitukseen liitetään aina mukaan kauppalasku, josta käy ilmi tilatut tuotteet ja niiden hinnat. Myös tilausvahvistus kelpaa tulli-ilmoituksen liitteeksi.

Tulliselvityksen tekeminen

Tulliselvitystä vaativasta tuotteesta saat aina erikseen saapumisilmoituksen ja ohjeet Postilta tai muulta rahdinkuljettajalta. Tulliselvityksen tekeminen on helpointa Tullin nettipalvelussa, jonne tunnistaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla. Tulliselvityksen tekemisen yhteydessä on myös mahdollista maksaa kaikki tavaraa koskevat maahantuontiverot samalla kertaa pois.

Toinen mahdollinen tapa tehdä tulliselvitys, on mennä tekemään se tullitoimipaikkaan. Tämä onnistuu kaikissa tullitoimipaikoissa, jotka hoitavat postitullauksia. Kun selvitys on tehty, ilmoittaa Tulli asiasta Postille ja näin saat tilaamasi vaatteet kotiisi tai lähipostiin. Rahdinkuljettajalta pakettia haettaessa on mukana oltava jokin henkilötodistus.

Kolmas vaihtoehto tulliselvityksen tekemiseen on käyttää huolintayritystä. Tällöin huolintayritys tekee tulliselvityksen puolestasi. Suomessa Itellan (posti) tullauspalveluita hoitaa Postihuolinta. Saapumisilmoituksen mukana tulevat ohjeet siihen, miten voit hyödyntää huolintayrityksen tulliselvityspalvelua.

Tullin ja ALV:n maksaminen

Tulli ja ALV maksetaan sellaisista lähetyksistä, joiden tullimaksu ja arvonlisävero ylittävät määritellyt minimirajat. Tullia ei tarvitse maksaa tuotteista, joiden tullimaksu jäisi alle 10 euron ja ALV:ia taas ei tarvitse maksaa, jos se jäisi alle 5 euron. Arvonlisävero maksetaan siis yli 22 euron arvoisista vaatteista. Arvonlisävero on tavallisimmin 24 % sen suuruinen se on myös vaatelähetyksissä.

Tullimaksun suurus ilmoitetaan myös yleensä prosentteina ja riippuu paljon tavarasta ja sen valmistusmateriaalista. Vaatteiden tullimaksut ovat pääsääntöisesti 12 %. Kuitenkin asusteiden, esimerkiksi kenkien kohdalla tullimaksun suuruus vaihtelee. Kengissä nahkakengistä peritään 8% suuruinen tullimaksu ja tekstiilikengistä puolestaan 17% suuruinen tullimaksu. Jos tilaat EU:n tullialueen ulkopuolelta nahkaisen käsilaukun, maksat siitä 3% tullimaksun ja aurinkolaseista 2,9%.

Tullimaksu ja ALV maksetaan sekä tuotteen hinnasta että postikuluista. Hyvin usein alle 150 euron arvoisista paketeista ei tarvitse maksaa tullimaksua. ALV kuitenkin maksetaan 22 euron ylittävistä tuotteista.

Esimerkki:

Henkilö tilaa EU-alueen ulkopuolelta 50 euron arvoisen vaatepaketin, jossa on 10 euron postikulut, yhteensä 60 euroa. Hänen ei tarvitse maksaa tullimaksua (60 x 0,12 = 7,20 euroa; summa jää alle minimirajan 10 euroa), mutta ALV pitää maksaa. ALV esimerkkipaketista olisi 60 x 0,24 = 14,4 euroa.

Esimerkki2:

Henkilö tilaa vaatepaketin USA:sta. Hänen vaatteensa maksavat 135 euroa ja postikulut 15 euroa, eli yhteensä 150 euroa. Vaatteiden tullimaksu on 12 %, joten vaatteista maksetaan 150 x 0,12 = 18 euroa tullimaksuja, eli tilauksen kokonaissummaksi tulee 168 euroa. Tästä kokonaissumasta lasketaan vielä maksettava ALV.
168 x 0,24 = 40,32.
Kokonaisuudessaan tullimaksu + ALV ovat 18 euroa + 40,32 euroa eli 58,32 euroa.

Pääasiassa vaatteiden tilaaminen myös EU-alueen ulkopuolelta on vaivatonta ja tulliselvityksen tekeminen nopeaa.

Lähetä kommentti tai kokemus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *